Monkey Island yes rodos… we eat banannas!info@monkeyisland.gr

Godspeed You! Black Emperor : Η Μουσική Αναρχία.

Αναστάσιος Σαράντης

Φίλε οδηγέ/ Ροδίτη/Ροδίτισσα  σήμερα θα μάθεις για μια μπάντα που σίγουρα δεν θα ακούσεις σε κανένα μαγαζί κάτω στο νησί αλλά σίγουρα μπορείς εσύ ο ίδιος να απολαυσεις στο σπίτι σου /καναπέ σου /  mp3 πλαιερ σου. Ο λόγος λοιπόν για τους Godspeed You! Black Emperor οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα για δυο λάιβ. Το Monkey island  ήτανε εκεί (το πνεύμα μας , το σώμα δεν ακολούθησε)και ευχαριστεί τον φίλο Φωτογράφο από Ρόδο Αλέξανδρο Γραμματικόπουλο για τα πολύ όμορφα κάδρα / εικόνες από την  συναυλία.

Οι Godspeed You! Black Emperor λοιπόν  (με αρχικά GY! BE, GYBE, ή απλά Godspeed) είναι μια καναδική μπάντα με έδρα το Μόντρεαλ του Κεμπέκ. Η μπάντα Συγκροτήθηκε το 1994 στο Μόντρεαλ του Καναδά, Και πήραν το όνομά τους από ένα μικρό γνωστό 1976 ιαπωνικό μαύρο-άσπρο-και ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Mitsuo Yanagimachi, η οποία ακολουθεί μιας  συμμορίας  μοτοσικλετιστών , «the Black Emperors»

Ο ήχος τους έχει  συχνά χαρακτηριστεί ως post-rock, αλλά σιγουρα δεν μπορείς να τους τοποθετήσεις σε   καμία σύγχρονη  τεκμηριωμένη σκηνή .Η μουσική τους έχει  επιρροές από διάφορα στυλ όπως progressive rock, post-punk, κλασική μουσική, τη σύνθεση και το soundtrack της avant-garde. Ενα ολόκληρο album   τους χωρίζεται σε ηχητικούς «τομείς» , κυρίως μεταξύ 15 και 25 λεπτά.

Οι GY! BE, παρόλο που σχηματίστηκαν  γύρω στο 1994 με τρία μέλη, είχε φτάσει  κάποτε να έχουν  δεκαπέντε μέλη/μουσικούς/περφορμερ, αλλά τελικά τείνουν να έχουν μια βάση από εννέα μουσικούς. Η μουσική τους στηρίζεται κυρίως γύρω από ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσο, καθώς και μια σειρά κρουστών. Τα φωνητικά είναι σε μικρό βαθμό εμφανίσιμα σε κάθε ηχητικό πείραμα που πραγματοποιεί η μπάντα. . Μερικά από τα κομμάτια τους που καταγράφονται συνοδεύονται  από προφορικά δείγματα λέξεων που ηχογραφηθήκαν σε όλη τη Βόρεια Αμερική από τα μέλη του συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων: μία αποκαλυπτική ιεροκήρυκας δρόμου , μια ανακοίνωση σε ένα βενζινάδικο, μια ομάδα παιδιών μιλώντας και τραγουδώντας στα γαλλικά , καθώς και ηχογραφήσεις που λαμβάνονται από το ραδιόφωνο.

Τα μέλη των GY! BE κατά το παρελθόν ήταν απρόθυμοι να πάρουν μέρος στην παραδοσιακή αυτο-προβολή με συνεντεύξεις στα παραδοσιακά μίντια , και έχουν εκφράσει ανοιχτά αποστροφή τους για τη λαϊκή κουλτούρα παρά την ευρεία διαθεσιμότητα της  μουσική τους στο internet. Τα περισσότερα από τα μέλη τους  υποστηρίζουν ότι είναι αναρχικοί και για αυτό τους γουστάρουμε δηλαδή. Αυτό το καθεστώς τους έχει δώσει μια φήμη ως μυστηριώδη ..μα φυσικά…

οι Godspeed You! Black Emperor ανακοίνωσαν  μια επ ‘αόριστον διακοπή τους το καλοκαίρι του 2003, και δεν είχαν σχέδια να κανουν re-union  στο άμεσο μέλλον. Στις 24 Αυγούστου του 2006, σε μια εμφάνιση του front/man Efrim Menuck(ο ίδιος έχει απαρνηθεί την ταμπέλα αυτην.) απάντησε σε ερώτηση σχετικά με παύση των GY!BE λέγοντας ότι “(δεν)πιστεύουν ότι ο καθένας έχει εγκαταλείψει την ομάδα, αλλά είναι πολύ περίπλοκο”.

Στις 9 Απριλίου, 2010, ανήγγειλαν τους επιστρέφουν, αρχής γενομένης από την επιμέλεια της ταινίας του Burton :   The Nightmare Before Christmas.

Στην Αθήνα τους είδαν/άκουσαν οι τυχεροί … στις 17 και 18 Δεκεμβρίου . Από ότι μάθαμε πάλι δεν μπορούσες να ανασάνεις στο Gagarin κυρίως την δεύτερη μέρα της συναυλίας.  Η μπάντα ήταν εκεί .. εσύ φίλε Ροδίτη/ τώρα μπορείς να ακούσεις εδώ περί τίνος πρόκειται …

Official Website: http://www.brainwashed.com/godspeed/

Comments

comments

Comments are closed.

Follow Us!
FACEBOOK
Creative Commons
creative commons logo
ΒΙΝΤΕΟ