Monkey Island yes rodos… we eat banannas!info@monkeyisland.gr

Μουσική/Συναυλίες-Live:The Bullets

Ηλίας Μπόσμος

Κείμενο-Φωτογραφίες: Ηλίας Μπόσμος

Με τους Bullets μιλήσαμε για την ελληνική rock n roll σκηνή του τότε και του τώρα. Για τα φτιαγμένα βρετανικά μηχανάκια, τα pin-up κορίτσια, τα old school μανίκια και τα hot rod. Για τους Ιταλούς που διοργανώνουν events με θέμα τη κουλτούρα του ’50 και γεμίζουν τεράστια μαγαζιά, για το Ace Café London, τον Dick Dale και τα φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική.

Είχε προηγηθεί ένα ξέφρενο βράδυ με μπύρες και χορούς, υπό τους ήχους ενός εκρηκτικού μείγματος trash/desperate rockabilly των fifties με surf ήχους των sixties, ανακατεμένο με doo-wop, garage και βρετανικό teddy-boy. Ένα live αφιερωμένο σε όσους γουστάρουν τη μουσική περασμένων δεκαετιών αλλά και σε όσους διαθέτουν ¨ανοιχτά¨ αυτιά και διάθεση για ξεφάντωμα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα μπορούσα να είμαι απλώς ενθουσιασμένος, ακούγοντας και μιλώντας για πράγματα τα οποία βρίσκω μόνο σε εξειδικευμένα blog και περιοδικά του εξωτερικού. Επιπλέον όμως, για τους Bullets έχω και έναν απεριόριστο σεβασμό, ο οποίος πηγάζει από τη χρόνια εμμονή να μη μετατρέψουν την ανάγκη τους για έκφραση και διασκέδαση σε ¨μπίζνα¨. Οι Bullets θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένα mainstream rock n roll συγκρότημα-ειδικά τώρα, που αυτό το είδος μουσικής γίνεται μόδα-με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικές απολαβές. «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με τη μουσική… Γιατί κάποια στιγμή, όταν έχεις manager και συμφωνίες, θα βρεθείς μπροστά σε κάποιο κοινό ή σε ένα μαγαζί που δεν θα γουστάρεις. Θέλουμε να το κρατήσουμε αληθινό, να συνεχίσουμε να παίζουμε για τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε, να μη χαθεί το νόημα», θυμίζοντας μας ότι τα πάντα είναι θέμα επιλογών. Γιατί όπως λέει και μια παροιμία «…και η γριά πουτάνα ήταν κάποτε παρθένα».

Υ.γ. Λίγα λόγια για το συγκρότημα.

Οι Bullets δημιουργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη το 1988. Ήταν η εποχή της έξαρσης του rockabilly σε όλη την Ευρώπη, που ξεκίνησε τα τέλη της δεκαετίας του 70, και έσβησε μέσα στα 90’s. Από την αρχική σύνθεση, έμεινε μόνο ο Κώστας (Bullet Cost), στα drums. Το 1992 ύστερα από την ιστορική συναυλία του Johnny Carroll στο Μύλο μπαίνει στο γκρουπ ο Στέφανος (Shockin’ Steve) που ανέλαβε την κιθάρα και τα φωνητικά (το τραγούδι ¨Thank you Johnny Carroll¨ εξιστορεί τη γνωριμία του Κώστα και του Στέφανου και τη συνέχιση του συγκροτήματος). Το 1999, εγκατέλειψε το γκρουπ ο μπασίστας Τommy, ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος. Έτσι πήρε προσωρινά (μόλις για πέντε χρόνια) αυτό τον ρόλο ο Captain-K των Frantic-V που ούτως ή άλλως αποτελούσε ανέκαθεν κάτι σαν ανεπίσημο «μέλος» των Bullets. Από το 2004, το μπάσο ανέλαβε ο Wrongman που ηχογράφησε στο άλμπoυμ Final Race, το 2009 απέκτησαν κόντρα μπάσο, στο οποίο «σλάπαρε» ο Γιώργος Γεωργίου, μέλος επίσης των Wildfire και των Kustoms, όπου συμμετέχουν άλλωστε και οι υπόλοιποι Bullets. Από τις αρχές του 2010 το μπάσο ανέλαβε ο Βασίλης Καρκαβίτσας, επί σειρά ετών ηχολήπτης του γκρουπ. Η σημερινή σύνθεση είναι τετραμελής και συμπληρώνεται εκτός από το κλασικό τρίο με τον Χάρη Γράνη στη κιθάρα και στα δεύτερα φωνητικά.

Οι Bullets πολλές φορές εμφανίζονται και σε «extended» σύνθεση με γυναικεία φωνητικά από τις Mary και Claire, ενώ ο Χάρης Καπετανάκης γνωστός από την συμμετοχή του σε πολλά σχήματα όπως οι Aroma Caribe, δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα με το σαξόφωνό του. Ενίοτε συμμετέχει και ο πιανίστας Πέτρος Αθανασιάδης (Little Peter & the Bad News).

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

H κυκλοφορία του 7ιντσου “FUZZBITTEN” το 2003, με 3 surf-a-billy κομμάτια, αποτελεί το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία. Συμμετείχαν επίσης στις ελληνικές Rock’n’Roll συλλογές “ENJOY THE GREEKS” 1 & 2 με τρία συνολικά κομμάτια, σε συλλογή με ακυκλοφόρητα του περιοδικού Rock+Roll καθώς και σε μία ακόμη με live ηχογραφήσεις, στις Rockabilly συλλογές “White Boppin’ Tower” 1 & 2 που αποτελεί το soundtrack του ομώνυμου φεστιβάλ, ενώ κυκλοφόρησε και μια ημιεπίσημη συλλογή με τίτλο “THE BULLETS – Their Hottest Tunes 1997-2005” αποκλειστικά για την αγορά του εξωτερικού.

Tο album “Final Race” αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι τώρα κατάθεση της δουλειάς τους, με τις πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Το ομώνυμο κομμάτι στη συλλογή του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού rock’n’roll περιοδικου “Dynamite!” καθώς και της διασκευής “She’s Wicked” που μπήκε σε συλλογή-tribute στους Fuzztones απλώς πιστοποιούν την πορεία της μπάντας στο εξωτερικό.

Η μουσική τους τέλος, έχει καλύψει και μία ταινία με θέμα τους σέρφερς, που γυρίστηκε στη Laguna Beach της California.

LIVE-ΠΕΡΙΟΔΙΕΣ

Στα 23 χρόνια ζωής τους, έχουν «οργώσει» την Ελλάδα, απέκτησαν φανατικούς οπαδούς, ενώ εμφανίσεις τους όπως σε συγκεντρώσεις των “Hell’s Angels”, στα “Battle Of The Bands” ή ακόμα και μέσα σε …τρένο, ενώ ταξίδευαν, έμειναν αξέχαστες!

Η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι δίσκοι τους να έχουν ζήτηση σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία ενώ δεν είναι λίγες και οι προτάσεις που δέχτηκαν για εμφανίσεις στο εξωτερικό. Η πρώτη τους μάλιστα τουρνέ με τον τίτλο “Bullets, Roll Over Germany”, έγινε το Νοέμβριο του 2003 στη Γερμανία σε έξι πόλεις, ακολούθησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή (ως headliners) σε Rock’n’Roll Festival στη Γένοβα, μεγάλες συναυλίες στη Σόφια και άλλες πόλεις στη Βουλγαρία, στην Κωνσταντινούπολη καθώς και στο Nancy της Γαλλίας, ενώ στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουν ακόμα μία περιοδεία στην Ευρώπη.

Comments

comments

Comments are closed.

Follow Us!
FACEBOOK
Creative Commons
creative commons logo
ΒΙΝΤΕΟ